Gebelik (Hamilelik) Takibi Ankara

Gebelik takibi sağlıklı birbebek ve sağlıklı nesiller için olmasza olmazdır. Ankara gebelik takibinde yer alan kadın doğum uzmanları sağlıklı gelecek nesiller için hizmet vermektedir. Gebelik takibinde önemli olan nokta doktorunuza güvenmeniz, onun önerilerini ciddiyetle dikkate almanız ve uygulamanızdır. Ankara Gebelik takibi doktorları olarak hastalarımıza bilimsel verilerin ışığında, hastanın hassasiyetleri göz önünde bulundurularak kaliteli bir hizmet vermek amacımızdır. Şimdi sizlerle birlikte gebelik takibinde önemli olan noktaları inceleyelim.

Gebelik (Hamilelik) Takibi


Gebelik takibi, gebe kalan kadınların doğuma kadar yapılan muayenelerini kapsar. Modern anlamda aslında gebelik takibi, daha gebelik düşünmeye başlanıldığı andan başlamalı ve doğum sonrası da gebeliğin etkileri tamamen sonlanana kadar devam etmelidir. Bu süre içerisinde sadece gebelik muayeneleri yapılmaz. Aynı zamanda gebeler, gebelik süreci, doğum ve bebek sağlığı ile ilgili bilgilerle donatılır. Bu süreç gebeler için bir eğitim sürecidir. Bu eğitim sürecini gebeler kendini en iyi şekilde yetiştirerek hem daha sağlıklı bir gebelik süreci geçirebilir hemde bebeklerini daha güvenli bir şekilde büyütebilirler.

Gebelik takibi ne zaman başlar?


Gebelik takibi, daha gebe kalmadan önce başlamalıdır. Gebelik öncesi dönemde yapılan jinekolojik muayene ve bazı testler ile gebelikte sıkıntı çıkarabilecek problemler tesbit edilip düzeltilebilir. Bu sayede daha sağlıklı bir gebelik ve daha sağlıklı bir bebek için ilk adım atılmış olur. Gebelik öncesi dönemde annenin daha özce kızamıkçık (rubella) enfeksiyonu geçirip geçirmediği kontrol edilir. Geçirmiş ve bağışıklık kazanmış olanlarda gebelikte daha rahat oluruz. Ancak kızamıkçık geçirmemiş kadınların gebelik öncesi muhakkak aşılanması gereklidir. Aksi takdirde gebelikte geçirilecek bir kızamıkçık enfeksiyonu bebekte ciddi anomalilere neden olacaktır.
Yine önemli noktalardan bir tanesi en az 3 ay öncesinde folik asit tedavisinin başlanmasıdır. Folik asit tedavisi bebeklerde oluşabilecek nöral tüp defekti riskini azaltmaktadır. Günde 400 mikrogarm folik asit alınması yeterlidir. Ancak MTFHR mutasyonu olanlarda yada daha önceki gebeliğinde nöral tüp defektli bebek sahibi olanlarda 5 mg lık dozlarda vermek daha uygun olacaktır.
Sigara, alkol yada uyuşturucu alışkanlığı varsa muhakkak gebe kalmadan önce bırakılması sağlanmalıdır. Kansızlık, şeker hastalığı yada guatr gibi hastalıkların varlığı araştırılmalı ve varsa tedavi yoluna gidilmelidir.

Gebelik takibi nasıl yapılır?


Gebelik takibi gebeliğin durumuna göre değişmektedir. Herhangi bir problem olmayan gebeliklerde erken dönemde ayda bir sefer muayene edilir. İlk vizitte gebelik hesaplama cetveli yardımıyla gebelik haftası hesaplaması yapılır. Yapılan ultrasonda gebelik kesesi görülemezse kanda gebelik testi istenir. Gebelik haftası belirlendikten sonra, 28 haftalık gebelik dönemine kadar aylık muayene yapılırken, daha sonraki haftalarda 2 haftada bir, 36 haftalık gebelikten itibaren ise hafta hafta gebelik takibi yapılır. Gebelik takibinde ultrason bizim elimiz ayağımızdır. Her muayenede ultrason yapılmalı, tansiyon ve kilo ölçülmelidir. Gebeliğin başında yakın zamanda herhangi bir test yapılmadıysa genel bir değerlendirme için kan ve idrar testleri yapılır. Gebeliğin bazı dönemlerinde ikili tarama, üçlü tarama gibi gebeliğe özgü özel testler yapılır. Gebeliğin her döneminde, hafta hafta gebelik belirtileri dikkatli bir şekilde takip edilmeli, gerekli durumlarda tedavileri sağlanmalıdır.

Gebelik takibinde yapılması gereken testler nelerdir?


Gebelik takibi için gelen hastada ilk vizitte geniş bir test paneli istenir. Bunların içerisinde kan tahlili, idrar tahlili, yaptırmadıysa smear testi gibi gebelik takibi testleri vardır. Kansızlık testi, karaciğer ve böbrek testleri, kan şekeri, guatr testi, kızamıkçık ve toksoplazma testleri, sarılık testleri istenir. Vitamin B12 ve D vitamini seviyeleri ölçülebilir. İdrar testi ve idrar kültürü alınır. Test sonuçları normal olan hastalar 11-13 haftalık gebelik döneminde ense kalınlığı ölçümü ve ikili tarama testi için çağrılır. Bebeğin ense kalınlığı ölçülerek hastadan alınan kanda bebekteki Down sendromu riski değerlendirilir. 16 haftalık gebelikten itibaren üçlü test yada dörtlü test yaplabilir. 18 haftalık gebelikten itibaren detaylı ultrason yapılarak bebekte anomali varlığı araştırılır. 24-28 haftalık gebelik döneminde şeker yükleme testi ile beraber idrar testi ve kansızlık testi tekrarlanır. 32 haftalık gebelikten itibaren bebeğin kalp grafileri (NST) çekilir. Gebelik takibinde gelişen problemlere yönelik başka testlerde istenebilir. Gebelik takibi takviminize göre belirlenen tarihlerde ultrason ile değerlendirmeleriniz yapılır.

Gebelik takibinde ilk 3 ay


Adet gecikmesi olan kadın derhal bir kadın doğum uzmanına görünmelidir. Yapılan gebelik testinde gebelik varlığı tesbit edilecek olursa hasta gebelik takip programına alınır. Gebelik testi 1500 civarında olduğunda rahim içerisinde küçük bir kesenin görülmesi gereklidir. Kese görüldükten sonra gebe 2 hafta sonra bebeğin görülmesi için tekrar çağrılır. 5 haftalık gebelikten itibaren bebeğin kalp atışları duyulabilir. Ancak bu süre geç yumurtlama olan hastalarda gecikebilir. Bebek kalp atımları gözlenen kadın gebelik takibine alınır. İlk 12-14 hafta gebeliğin ilk 3 ayıdır. Bu dönem bebeğin organ gelişim dönemi olduğundan doktorunuzun haberi olmadan herhangi bir ilaç kullanmayınız.

Gebelik takibinde ikinci 3 ay


Bu dönem 26-28 haftaya kadar olan dönemdir. Bu dönemde İkili test, üçlü test yada dörtlü test denen tarama testleriniz yapılacaktır. Bu dönemde hafif egzersizler yapabilirsiniz. 20 haftadan itibaren sağlık ocağına tetanoz aşısı için başvurmalısınız. Nöbet tutan gebeler 24 haftadan sonra nöbetten çıkmak için doktorunuzdan rapor isteyiniz. 28 hafta ve üzeri gebelik haftalarında uçak seyahati yapacak olursanız sakınca olmadığına dair rapor almalısınız. Şeker yükleme testinizde bu dönemde yapılacaktır.

Gebelik takibinde son 3 ay


40 haftaya kadar olan dönemdir. 32 haftayı dolduran gebeler dilerlerse doğum izinlerinin 5 haftasını doğum sonuna aktarabilir. Bunun için doktorunuzdan izin kağıdınızı isteyiniz. Eğer isterseniz 32 haftalık gebelik döneminde tamamen izne de ayrılabilirsiniz. Artık yavaş yavaş doğum dönemine yaklaşıyorsunuz. Doktorunuzla beraber doğum şeklini kararlaştırma vaktiniz gelmiştir. 35 haftalık gebelikten sonra doğum çantasını hazırlayınız. Doğum öncesi yapılacak kan testleri ile doğum yada sezeryana hazır olup olmadığınız belirlenecektir. 41 haftaya kadar hala sancı başlamazsa artık hastaneye yatırarak suni sancı başlama zamanı gelmiştir. Gebelik takibi doktor tavsiyesine uymanız oldukça önemlidir.

Ankara Gebelik Takibi


Gebelik takibinde en iyi doktor sizin en iyi iletişim kurduğunuz ve her zaman rahatlıkla ulaşabildiğiniz doktordur. Ankaranın Çankaya ilçesinde Çukurambar semtindeki muayenehanemizde gebelik takibini yapmaktayız. Muayenehanemizde tüm kan, idrar ve patoloji testleri yapılmaktadır. Yine gebelik takibi sırasındaki NST takipleriniz de kliniğimizde yapılmaktadır. Ankara Gebelik takipleriniz muayenehanemizde yapılırken doğum yada sezeryan ameliyatınız anlaşmalı olduğumuz hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Ankaradaki tüm özel hastanelerle anlaşmamız bulunmaktadır. Doğum yapacağınız hastane konusunda sizi bilgilendirecek ve hastane seçimine birlikte karar vereceğiz. Gebelik takibinde güncel yaklaşımlar ışığında gebelerimizin takibi dikkatli bir şekilde yapılmaktadır. Amacımız gebeliğinizin sağlıklı bir şekilde sonlandırılması ve bebeğinizin sağlıklı bir şekilde kucağınıza verilmesidir.

Ankara Gebelik Takibi Fiyatları nelerdir?


Ankara gebelik muayene ücretleri gittiğiniz kliniğin hastane yada muayenehane olması, aldığınız hizmetin kalitesine göre değişir. Ankara gebelik takibi fiyatları muayenehanelerde 250-500 tl arasında değişmektedir. Ankarada gebelik takibinde en iyi doktor arayışında olan çiftler için elbette en iyi doktor en iyi iletişin kurdukları doktordur. Aynı zamanda gebelik takibi sırasında bilimsel gelişmelerin ışığında son teknoloji ile gebeliğin yakından takibi oldukça önemlidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları