Hamilelikte ilaç kullanımı zararlı mıdır?



Gebe kadınların % 50'den fazlası hamilelik sırasında bir dönem reçeteli veya reçetesiz (reçetesiz) ilaçlar veya sosyal ilaçlar (tütün ve alkol gibi) veya yasadışı uyuşturucu kullanmaktadır ve hamilelik sırasında uyuşturucu kullanımı artmaktadır. Genelde, pek çoğu fetüse zarar verebileceğinden, gerekli olmadıkça gebelik sırasında ilaç kullanılmamalıdır. Tüm doğum kusurlarının yaklaşık % 2 ila % 3'ü, bir bozukluğu veya semptomu tedavi etmek için alınan ilaçlardan gebelik takibi sırasında kaynaklanır.

Gebelikte ilaç almadan dikkatli olunuz.

Bazen ilaçlar hamile kadının ve fetüsün sağlığı için gereklidir. Bu gibi durumlarda, bir kadın ilacı almanın riskleri ve yararları hakkında doktoruyla veya diğer sağlık bakımı pratisyenleriyle konuşmalıdır. Herhangi bir ilacı (reçetesiz satılan ilaçlar dahil) veya besin takviyesini (şifalı otlar dahil) almadan önce, hamile bir kadın sağlık hizmetleri pratisyenine danışmalıdır. Gebelik takibini yapan doktorunuz, bir kadının hamilelik sırasında belirli vitamin ve mineralleri almasını önerebilir.

Gebelikte ilaçların bebek üzerine etkileri 

Hamile bir kadın tarafından alınan ilaçlar, fetüsün büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan oksijen ve besinlerle aynı yol olan plasentayı geçerek fetüse ulaşır. Hamile bir kadının hamilelik sırasında aldığı ilaçlar, fetüsü çeşitli şekillerde etkileyebilir:

  • Doğrudan fetüs üzerinde hareket ederek hasara, anormal gelişime ( doğum kusurlarına yol açar ) veya ölüme neden olabilirler.
  • Plasentanın işlevini, genellikle kan damarlarının daralmasına (daralmasına) neden olarak ve böylece anneden fetüse oksijen ve besin tedarikini azaltarak değiştirebilirler. Bazen sonuç, zayıf ve gelişmemiş bir bebektir.
  • Rahim kaslarının kuvvetli bir şekilde kasılmasına, kan akışını azaltarak veya erken doğum ve doğumu tetikleyerek dolaylı olarak fetüse zarar vermesine neden olabilirler .
  • Ayrıca fetüsü dolaylı olarak da etkileyebilirler. Örneğin, annenin kan basıncını düşüren ilaçlar plasentaya kan akışını azaltabilir ve böylece fetüse oksijen ve besin tedarikini azaltabilir.

Gebelikte ilaçların bebeğe etkisini etkileyen faktörler

Bir ilacın fetüsü nasıl etkilediği şunlara bağlıdır:

  • Fetüsün gelişim aşaması
  • İlacın gücü ve dozu
  • Genetik makyaj ne kadar ilacın etkiler annenin, aktif ve kullanılabilir
  • Anneyle ilgili diğer faktörler (örneğin, eğer anne kusuyorsa, bir ilaç kadar ememeyebilir, bu nedenle fetüs ilaca daha az maruz kalır)

Gebelik takibi Ankara ilinde Çankaya semtindeki özel kliniğimizde yapılmaktadır. Gebelik takibi ankara doktorlarımızla tanışmak için sizleride kliniğimize bekliyoruz.

Gebelik hakkında merak ettikleriniz için www.drnerminkosus.com adresini ziyaret edebilir ve  makalelerimizi okuyabilirsiniz.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları