Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar Yolu Enfeksiyonu nedir?

İdrar yolu enfeksiyonu, mesane (akut sistit veya mesane enfeksiyonu olarak adlandırılır), üretra (üretrit olarak adlandırılır) veya daha ciddi durumlarda böbrekleri (akut piyelonefrit olarak adlandırılır) içeren idrar yolunun bakteriyel bir enfeksiyonudur.

İdrar yolu, atık ve fazla suyu vücuttan uzaklaştırır. İdrarın üretildiği iki böbrek, idrarı mesanenize taşıyan iki üreter, idrarı toplayan ve depolayan mesanenin kendisi ve üretra adı verilen idrarı vücudunuzdan dışarı gönderen tüp şeklindeki organdan oluşur. Bazen cildinizdeki ve diğer bölgelerdeki normal bakteriler idrar yoluna girebilir ve burada hızla çoğalarak enfeksiyona neden olur.

Hamilelik sırasında İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kadınların en az yüzde 5'i hamilelik sırasında en az bir idrar yolu enfeksiyonu geçirmektedir. İYE gelişenlerin daha sonra tekrarlama şansı 3'te 1'dir.

Hamilelik sırasında, genişleyen rahminizin sıkışması, vücudunuzu dolduran hormonların kas gevşetici özellikleri ve genişleyen karnından dolayı perineal bölgenizi temizliğinin zorluğu, sessizce yaşayan bağırsak bakterilerinin işini daha da kolaylaştırır. Cildiniz ve gastrointestinal sisteminizden idrar yolunuza girerek idrar yolu enfeksiyonlarına yol açar.

Hamile olmayan kadınlarda mesane enfeksiyonları daha yaygınken, böbrek enfeksiyonları mesane enfeksiyonlarına göre daha nadirdir. 

Hamilelik sırasında Neden İdrar Yolu Enfeksiyonu Olur ?

Hamilelik sırasında aşağıdakiler dahil çeşitli faktörler idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir:

  • Vücudunuzdaki değişiklikler. Tüm kadınlar idrar yolu enfeksiyonu riski altındadır (erkeklerden bile daha fazladır çünkü kadın üretrası daha kısadır ve bakterilerin mesaneye girmesini kolaylaştırır). Ancak hamile kadınlar daha yatkın olabilir. Hormonlardaki değişiklikler, bakterilere idrar yolunda ilerlemek ve enfeksiyona neden olmak için daha kolay bir fırsat verebilir. Büyüyen uterusunuz ayrıca mesanenize daha fazla baskı uygulayarak idrarı tamamen boşaltmanızı zorlaştırır.
  • Bağırsaktaki bakteriler. İdrar yolu efnfeksiyonuna neden olan bakteriler birkaç yerden gelebilir. Açık farkla en yaygın bakteriyel istilacı E. coli bağırsaktan gelir. Üretra rektuma yakın olduğu için bu bakteriler üretraya taşınabilir. Banyoyu her kullandığınızda önden arkaya silme (arkadan öne yerine) bakterileri bu bölgeden uzak tutmaya yardımcı olabilir.
  • İlişki. Hamilelik sırasında seks tamamen sağlıklıdır (doktorunuz size aksini söylemedikçe). Ancak bir dezavantajı da vardır. Vajinaya yakın bakteriler (E. coli dahil) ilişki sırasında üretra içine itilebileceğinden, bir idrar yolu enfeksiyonuna yol açma potansiyeli de vardır. Bu bakterilerin bulaşma riskini azaltmak için seksten önce ve sonra idrar yapmak önemlidir. Bölgeyi daha sonra duşta yıkamak da idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur.

Tüm jinekolojik sorunlarınız için www.jinekologankara.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları