Hamilelikte Tetanos Aşısı Hakkında Bilmen Gerekenler!

Hem anne adayında hem de bebekte tetanos aşısı ciddi sağlık sıkıntılarına yol açtığı ve önemli sonuçlar doğurduğu için hamilelikte tetanos aşısı yaptırmak çok önemlidir. Peki, hamilelikte Tetanos aşısı ne zaman yapılmalıdır? Gebelikte tetanos aşısının yan etkileri nelerdir? İşte bütün bu sorular ile ilgili cevapları bu makalede sizler için yazdık.

Hamilelikte Tetanos Aşısının Yapılmasının Sebebi Nedir?

  • Antikorların bebeğe geçişini sağlamak suretiyle bebeğin doğduktan sonraki ilk 6 aylık süre içerisinde dirençli olmasına aracılık etmek
  • Yeni doğan çocuklarda meydana gelebilecek çeşitli enfeksiyonel rahatsızlıkları azaltmak
  • Hamilelik döneminde meydana gelen çeşitli sağlık sorunlarının şiddetli bir şekilde ilerlemesinin önüne geçmek
  • Nörolojik problemlere yol açan enfeksiyonlar ve ölü doğum gibi riskli hallere karşı hamilelik esnasında bebeğin erken doğum riskini ortadan kaldırmak

Tetanosa yakalanma riski ölümcül bir hal alabileceği için hamile iken kesinlikle aşı yaptırılması gerekir. Böylelikle anne adayları, hem kendilerinin hem de bebeklerinin almış oldukları antikorlar aracılığı ile tetanosa karşı bebeğin koruma sağlamaları mümkün olmaktadır.

Hamilelikte Tetanos Aşısı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hiç fark etmez. Yani hamileliğin herhangi bir döneminde tetanos aşısının yapılması mümkündür. Hekimlerin bu konu ile ilgili önerileri ise tetanos aşısının daha çok gebeliğin 3. Ayından sonra yaptırılması yönünde olmaktadır. Hamilelikte tetanos aşısı kaçıncı haftada yapılır? Sorusunun cevabını bu şekilde 12. haftadan itibaren olduğu ortaya çıkacaktır.

Hamilelikte Tetanos Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte tetanos aşısının yapılmasında genel itibariyle en sık görülen yan etkiler “ağrı “olmaktadır. tetanos aşısı sonrası ağrı ve şişme gibi problemler genel itibari ile 10 ile 13 saat arası kadar bitecektir. Görülen diğer yan etkileri ise şişen bölgede bir sertlik meydana gelecektir. Baş dönmesi ya da hafif ateş ile cilt üzerinde kızarıklık meydana gelme ihtimali de hamilelikte tetanos aşısının yan etkileri arasında gözlemlenen diğer bulgular arasında yer almaktadır.

Makalenin başında da belirtildiği gibi anne adayları, hamilelik dönemlerinin herhangi bir evresinde herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurup tetanos aşısını yaptırabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları