Hamilelik nasıl oluşur?



Hamileliğin oluşması için spermin bir yumurtayı döllenmesi lazımdır. Gebelik döllenmiş yumurta adı da verilen embriyonun uterusun iç astarına yerleşmesiyle başlar. Hamileliğin oluşması, cinsel ilişkiden sonraki 2-3 hafta içinde olur.

Hamilelik cinsel ilişki sırasında spermin vajene dökülmesi ile başlar. Her boşaldığınızda milyonlarca sperm çıkar, ancak hamileliğin gerçekleşmesi için bir yumurta ile buluşmak yalnızca 1 sperm hücresine nasip olur.

Yumurta, yumurtalıklarınızdan hormonların etkisiyle her adet döngüsünde bir veya birkaç tane oluşur. Yumurtanız olgunlaştığında, sperm hücresi tarafından döllenmeye hazır olduğu anlamına gelir. Bu hormonlar aynı zamanda rahminizin iç yüzeyini kalın ve süngerimsi hale getirerek vücudunuzu hamileliğe hazır hale getirir.

Adet döngünüzün yaklaşık yarısında olgun bir yumurta, yumurtlama adı verilen yumurtanın çatlamasıyla yumurtalıktan ayrılır ve fallop tüpünden rahminize doğru ilerler. Yumurta, etrafta herhangi bir sperm olup olmadığını görmek için fallop tüpünden yavaşça hareket ederek yaklaşık 12-24 saat takılır.

Semen vajinaya girerse , sperm hücreleri serviks ve uterustan yukarı ve fallop tüplerine girerek yumurta arayabilir. Ölmeden önce bir yumurta bulmaları için 6 günleri vardır. Sperm hücresi bir yumurta ile birleştiğinde buna döllenme denir. Döllenme hemen gerçekleşmez. Sperm, seksten sonra 6 güne kadar rahim ve fallop tüpünüzde takılabileceğinden, seks ile döllenme arasında 6 güne kadar süre geçebilir.

Bir sperm hücresi yumurtanıza katılırsa, döllenmiş yumurta fallop tüpünden uterusa doğru hareket eder. Gittikçe daha fazla hücreye bölünmeye başlar ve büyüdükçe bir top oluşturur. Hücre topu (blastosist adı verilir) döllenmeden yaklaşık 3-4 gün sonra uterusa ulaşır.

Hücre topu 2–3 gün daha uterusta yüzer. Hücre yumağı rahminizin iç yüzeyine yapışırsa buna implantasyon denir.  İmplantasyon genellikle döllenmeden yaklaşık 6 gün sonra başlar ve tamamlanması yaklaşık 3-4 gün sürer. Embriyo topun iç hücrelerden gelişir.

Döllenmiş bir yumurta rahim içine yerleştiğinde, rahminizin iç yüzeyinin dökülmesini önleyen gebelik hormonları salgılar. Bu yüzden insanlar hamile kaldıklarında adet görmezler. Yumurtanız sperm ile buluşmazsa veya döllenmiş bir yumurta rahminize yerleşmezse, rahminizin kalın astarına gerek yoktur ve adetiniz boyunca vücudunuzdan ayrılır. Tüm döllenmiş yumurtaların yarısı doğal olarak uterusa yerleşmez.

Erken gebelik belirtileri nelerdir?

Pek çok kişi semptomları hamileliğin erken dönemlerinde fark eder, ancak diğerlerinde hiçbir belirti olmayabilir.

Hamileliğin yaygın belirti ve semptomları şunları içerebilir:

 

·         Adet gecikmesi

 

·         Şişmiş veya hassas göğüsler

 

·         Bulantı ve / veya kusma

 

·         Yorgun hissetmek

 

·         Şişkinlik

 

·         Kabızlık

 

·         Normalden daha sık işemek

 

Hamile olup olmadığınızı kesin olarak bilmenin tek yolu hamilelik testi yaptırmaktır . Ya evde hamilelik testi ya da doktorunuzun muayenehanesinde bir gebelik testi yaptırabilirsiniz .

İkiz gebelik nasıl oluşur?

İkizlerin gerçekleşmesinin 2 yolu vardır. Tek yumurta ikizleri, önceden döllenmiş 1 yumurta 2 ayrı embriyoya bölündüğünde yapılır . Tek yumurta ikizleri aynı sperm ve yumurtadan geldikleri için, aynı genetik materyale (DNA) sahipler ve tıpatıp benziyorlar.

Özdeş olmayan ikizler ("çift yumurta ikizleri" olarak da adlandırılır), iki ayrı yumurta iki ayrı sperm tarafından döllendiğinde ve her iki döllenmiş yumurta rahme yerleştirildiğinde yapılır. Bu, yumurtalıklarınız birden fazla yumurta salarsa veya belirli doğurganlık tedavileri sırasında olabilir . Özdeş olmayan ikizlerin tamamen farklı genetik materyalleri (DNA) vardır ve genellikle birbirine benzemezler. En yaygın ikiz türüdürler.

Gebelik yaşı nasıl hesaplanır?

"Gebelik yaşı" terimi temelde hamileliğinizin ne kadarlık olduğu anlamına gelir. Gebelik yaşı, son adet döneminizin ilk gününden başlayarak sayılır.

Hamilelik genellikle 9 ay sürer. Tipik bir hamilelik, 38-42 hafta arasında değişir.

Çoğu insan son adet dönemlerinin tam tarihini hatırlayamaz. Bu durumlarda doktorunuz ultrason kullanarak gebelik yaşını öğrenebilir.

 Ankarada gebelik takibinizi Çankayadaki özel kliniğimizde yaptırabilirsiniz. Doğum paketi fiyatları Ankara detayları için sitemizi inceleyebilirsiniz. Diğer tüm jinekolojik problemleriniz için www.drnerminkosus.com adresini tıklayınız.

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları