Spiral Nedir, Nasıl Kullanılır?

Spiral, diğer adıyla rahim içi araç (RİA) hamileliği önlemek için rahminize yerleştirilen küçük, esnek, T şeklinde bir cihazdır . İki tür RİA vardır:

  • Bakır içeren RİA.
  • Hormon içeren RİA.

Spiral Nasıl Takılır?

Spiral normal bir jinekolojik muayene esnasında anestezi ihtiyacı olmadan rahatlıkla uygulanabilir. Muayene pozisyonunda hazırlanan hastanın rahim ağzı antiseptik solüsyonla temizlendikten sonra rahim iç kavitesinin boyu özel bir aletle ölçülür. Spirali taşıyan aparatın boyu ölçülen rahim iç boyutuna göre ayarlanır. Rahim ağzından spiral içeri ilerletilerek rahim duvarına değince bir miktar geri çekilir ve rahim içine bırakılır. Hormonlu spirallerin takılması kullanılan spiral çeşidine göre farklılık gösterir. Ancak genel prensipler hep aynıdır. Takılacak spiral çeşidine göre spiral fiyatları değişkenlik göstermektedir.

Spiral Ne Kadar Etkilidir?

Spirallerin koruma oranı %99,7’dir. Çok nadiren spiralle beraber hasta gebe kalabilir. Ancak bu çok nadirdir. Bu hastalarda genellikle spiral herhangi bir nedenle kaymıştır ve yerinde değildir. Normal yerinde olan spiralle gebe kalma şansınız yok denecek kadar azdır.

Spiralin Yan Etkisi Var mıdır?

Spiral takılan hastalarda en önemli yan etkiler kasık ağrısı ve adet düzensizliğidir. İlk 3 ayda kasık ağrısı yada aşırı kanama daha fazla olabilir. Böyle durumlarda hasta ile görüşülerek spiral çekilebilir. Ancak hormonlu spirallerde genellikle aşırı kanama yerine kanama miktarında azalma gözlenir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları