Hemoroid belirtileri nelerdir?

 Boşaltım sistemimizdeki işlevselliği büyük oranda bozmakta olan Hemoroit (basur) sorunu, yaşam kalitemizi düşürerek acı deneyimler yaşamaya ve özgüven eksikliği ile karşılaşmaya neden olabilir.

Hemoroit sorunu, vücuttaki makat kısmında yer alan damarların birbirine dolanarak yumaklanması sonucu ile meydana gelen bir problem olarak ifade ediliyor. Bu problem ile ilgili olan damarlar genişleyerek kalın bağırsağın formunda hasarların ortaya çıkmasına neden olur. Kalın bağırsağın sonuna doğru rektum isimli bir yapı yer alır. Rektum ve anüsün uç bölgesinde var olan toplardamarlar, damar yollarında karşılaşılan bu bozukluk nedeniyle kesecikler oluşturur. Zaman içinde bu kesecikler anüs kısmından dışarı doğru sarkma oluşturarak hemoroiti ortaya çıkarır. 

Hemoroit (Basur) Belirtileri Nelerdir? 

İki tür hemoroit rahatsızlığına rast gelinmektedir. Bunlar tıpta internal ve eksternal hemoroit şeklinde isimlendiriliyor. Bu hemoroit türlerinin ayrı ayrı keskin belirtileri bulunabilir. Genel olarak hemoroit belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anüs kısmında hissedilen ağrı
  • Dışkıda veya tuvalet kâğıdında gözlemlenen kan
  • Tuvalete çıkmakta problemler yaşama, zorlanma

Özelleştirilmiş belirtiler  ayrıntılı olarak doktor tarafından açıklanmalıdır.

Makat siğilleri bazen hastalar tarafından basur karıştırılabilir.

Hemoroit (Basur) Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Genel olarak hemoroit rahatsızlığı hastaların mahrem, ayıp veyahut utanç verici bir durum olarak görmesinden ötürü çözüme kavuşturulmuyor. Araştırma yapıldığında, hemoroit yapısı büyüyen ve sarkma ile karşılaşan kişilerin sadece yüzde dördünün doktora kolaylıkla başvurabildiğini görüyoruz. 

Hemoroit (basur) probleminin deneyimini yaşayan kişilerin mutlaka doktora başvurmaları gerekir. Doktorlar, kısa bir muayene yaptıktan sonra karşılaştığınız sorunun dış hemoroit mi olduğunu tespit etmektedir. Sonrasında iç hemoroit oluşmasını engellemek için ek tetkiklere de başvurulabilir.

Ek tetkikler bazen parmak ile bazen ise kolonoskopi muayenesi yoluyla yapılmaktadır. Hemoroit sorunun sağlık için çok önemli olduğunu unutmayarak mutlaka doktora başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz. Bazı karşılaşılan durumlar neticesi ile doktorların bazıları verilerin yetersiz olduğunu düşünerek kalın bağırsak incelemesinin yapılmasını da isteyebiliyor. Bu inceleme, en çokta kanser gibi sağlık sorunlarının teşhisinde kritik durumdadır.

Hemoroit (Basur) Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Genel olarak dış hemoroit tespitinde, düzenli şekilde kontroller yapılması gerekir ancak eğer hasta spesifik şikayetlerde bulunmuyorsa tedavi zorunlu hale gelmez. İç hemoroit ise ilaçlı tedavi uygulayarak ya da cerrahi tedavi uygulama olarak değerlendiriliyor.

Hemoroit sorunun tedavisinde komplikasyonlarda meydana gelen derece tespitleri de fazlasıyla önem içeriyor. Komplikasyonların yoğunluk durumları arttıkça doktorunuz tedavi konusunda farklı yöntemler, ilaçlar veya dozajların denenmesi gerektiğini düşünebilir. Bu nedenle kontrolleri düzenli şekilde gerçekleştirmeli ve hemoroiti tam anlamıyla ortadan kaldıramasak da oluşturduğu etkilerini azaltabilmek oldukça faydalı olacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları