Kemik Erimesi (Osteoporoz) Hakkında Bilgiler

Kemik erimesi problemi kemiğin yapısında bulunan ve sağlamlık veren kalsiyum mineralinin azalması ile kemik incelmesi olarak da bilinmektedir. Bu durumun oluşmasıyla kemik dış etkilere karşı daha dayanıksız hale gelmektedir.

Kemik Erimesi ( Osteoporoz ) Nedir?

Osteoporoz zaman içinde meydana gelmektedir. Bu rahatsızlık kemik içindeki kalsiyumun azalması sebebiyle kemiğin incelmesi ve içinin boşalması durumudur. Özellikle 50 yaşın üstündeki bireyler kemik erimesine karşı büyük bir risk altındadırlar.

Kadınlarda daha sık görülen bu rahatsızlık özellikle 50 yaşından sonra her yıl milyonlarca kemik kırılmasına yol açmaktadır.

Kemik Erimesi ( Osteoporoz ) Belirtileri Nelerdir?

Osteoporoz durumu ilk olarak ağrılarla kendini göstermeye başlar. Öncelikle sırt ve bel bölgesinde görülen ağrılar ile kendini gösteren bu ağrıların sebebi de zayıflayan bu kemiklerde mikro seviyedeki kırıklardır.

Durumun başlangıç aşamaları belirli ağrılar olsa da sonraki aşamalarda kemiklerin ciddi şekilde kırılması ve hatta hiçbir sebep yokken kırılması da gözlenebilmektedir. Sıradan bir şekilde otururken bile kemikleri kırılan pek çok insan görülmektedir.

Bu durum kişinin yaptığı hareketlerin riskli olmasından değil kemik erimesi rahatsızlığının kemiği güçsüz kılmasından kaynaklanmaktadır.

Osteoporoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın tedavisinin belirlenmesinde en önemli faktör hastalığın hangi aşamada olduğudur. Henüz başlangıç aşamasında olan hastalarda henüz kırık görülmediyse kemiklerin korunması hedeflenir ve buna yönelik tedaviler uygulanır.

Bu noktada kişinin aktif bir şekilde hareket etmesi ve bu sayede de kemiklerini güçlendirmesi hedeflenir. Elbette bu süreçte hastanın kalsiyum kaybının önlenmesi için gerekli önlemler de alınır. Genellikle hastanın beslenme listesine kalsiyum açısından zengin besinler eklenir.

Bunun dışında henüz başlangıç aşamasında olan hastaların kemiklerinin korunması için belirli ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçların kullanımı kemiklerin kaybettiği kalsiyumu tutmak için son derece etkili olmaktadır.

Kemik kırıkları ve ciddi ağrıların başladığı kişilerde hastalık ilerlemiş demektir. Bu kişiler için tedavi yöntemi tamamen doktor önerisine bağlıdır. Genellikle ilaç tedavisine ek olarak düzenli egzersizler ve korse uygulamaları önerilmektedir. Bu nedenle hastalığın tedavisinde hatanın durumu çok önemlidir. Buna bağlı olarak bir tedavi rotası oluşturulmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları