Plasenta Previa Nedir? Riskleri Nelerdir?

Plasenta Nedir?

Öncelikle plasentanın ne olduğuna bakmak gerekir. Hamilelik sırasında rahimde gelişen, bebeğinizin büyüme aşamasında ona oksijen ile besin sağlayan ve tüm atık maddeleri bebeğin kanından uzaklaştıran organa plasenta denilmektedir. Anne karnındaki bebeğin göbek kordonu ondan çıkar ve rahmin duvarına yapışarak tutunmaktadır.

Organın genellikle durduğu yerler rahmin üst, yan, ön veya arka kısmında bulunmaktadır. Sık rastlanmayan bazı durumlarda ise uterusun alt bölgesine yapıştığı gözlemlenebilmektedir. Bu nadir görülen durum ise düşük yatan plasenta, yani plasenta previa olarak adlandırılmaktadır. Peki, plasenta sağlığını etkileyen faktörler neler?

-Annenin yaş durumu

-Doğumdan önce gelen suda oluşabilecek sızma

-Yüksek tansiyon

-Birden fazla çocuğun doğacağı durumlarda

-Kandaki pıhtılaşmada oluşabilecek bozukluklar

-Rahim ameliyatları

-Madde kullanımları

-Karındaki travma sorunları vs gibi unsurlardan söz edilebilmektedir.

Plasenta Previa Nedir?

Genellikle gerçekleşen gebeliklerde çoğu plasenta rahmin kenar veya üst bölgelerine yerleşmektedir. Ancak nadir görülen durumlarda, plasentanın rahmin aşağı kısımlarına kadar yerleştiği görülebilmektedir. Bu durum rahimdeki boyun bir kısmını ya da tamamını kapatmasıyla ortaya çıkmaktadır. Plasentanın bu şekilde bozuk bir yerleşme oluşturmasına plasenta previa denilmektedir. Doğum esnasında veya gebelik sırasında kanamalara neden olabilmektedir. Hamileliğin ilk dönemlerinde keşfedildiği, yani tanısı konulduğu takdirde bu rahatsızlığın önlenmesi olağan bir durumdur. Bu tanıya marjinal plasenta denilmektedir. Fakat plasentanın rahmin boyunu tamamıyla kapladığı durumlarda ise buna total plasenta denilmekte ve maalesef bu olayın doğumdan önce düzeltilmesi veya kendiliğinden düzelmesi çok zor olmaktadır.

Risk Faktörleri Neler?

Plasentanın önde olması hali bazı hastalık gruplarında daha fazla rastlanmaktadır. Bu durumlar arasında sezaryen ameliyatı tarzında daha eski dönemlerde geçirilmiş olan cerrahi müdahaleler ciddi bir yer tutmaktadır. Hatta sezaryen olmuş hastalarda plasenta previa olma riski normal kişilere göre 5 kat artış göstermektedir. Peki, plasenta previa geçirme riski kimlerde daha fazla görülmektedir? Gelin hep birlikte inceleyelim:

-Önceden kürtaj ameliyatı geçirmiş olmak

-Daha önceki bir zamanda rahimden ameliyat yaptırmak

-Gebeliğin ileriki yaşlarda gerçekleşmesi durumu

-Birden fazla gebelik olma hali

-Sigara kullanımı

-Rahmindeki şekil bozuklukları

-Daha önceden birden fazla çocuk doğurmuş olmak

-Önceki gebeliklerinden birinde plasenta previa yaşamış olmak

-Rahimde bulunan ve uterus kavitesini etkileyen miyomlar plasenta previa geçirme riskini artıran faktörler olarak görülmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kahverengi Akıntı: Kadınların Bilmesi Gereken Önemli 7 Neden

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam