Menopoz Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Halk arasında menopoz olarak adlandırılan klimakteriyum Yunanca “merdiven basamağı” anlamı taşımaktadır. Kadının hayatındaki aşamayı tanımlamaktadır. Kadınlar bu dönemde fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden birtakım değişiklikler yaşamaktadır.

Sıcak basması menopozdaki kadınların çoğunda görülmektedir. Kişiden kişiye bu etki farklılık gösterebilmektedir. Hafif sıcak basmaları günlük aktiviteleri engellemezken ciddi düzeydeki sıcak basmaları yoğun derecede rahatsızlığa neden olmaktadır.

Emosyonel rahatsızlıklarda olukça sık karşılaşılan etkilerindendir. Kültürümüzde kadın olmak çocuk doğurmak olarak görülen bir kavram gibi düşünüldüğü için bazı kadınlarda bu dönem bir son niteliği taşımaktadır. Bazı kültürlerde ise yaşlanmayla birlikte kadına aile ve statü kazandırır.

Bu dönem yumurtlama fonksiyonlarındaki gerileme neticesinde ortaya çıkmaktadır. Klimakteriyum üç aşamada meydana gelmektedir:

Premenopoz: 40 -45 yaşları aralığında gözlemlenmekle birlikte 2–6 yılı kapsar. Bu dönemde hormon üretiminde azalmalar ve düzensiz menstrual silklus gelişir. Sistemik değişimler gözlemlenir. Yorgunluk, baş ağrısı ve emosyonel değişiklikler (duygu durumunda gözlemlenen farklılıklar) ortaya çıkabilmektedir.

Menopoz: 50–55 yaş aralığını kapsamakla birlikte bu evrede ovulasyon (yumurtlama) ve buna bağlı olarak menstruasyon kesilir. :

Postmenopoz: 55–65 yaş aralığında gözlemlenir. Menopoz ile birlikte başlayan 6–8 yılı içinde barındırır. Genital atrofi, kemik güçsüzleşmesi, kardiyolojik rahatsızlıklar ve ciltte bozulmalar meydana gelir.

Menopozal dönemde kadınlarda bazı gereksinimler ortaya çıkar bunlar; uygun beslenmenin sürdürülmesi, yeterli uyku ve dinlenme, uygun fiziksel aktivite, sağlıklı cinsel yaşam, gebelikten korunma ( Premenopoz dönemde düzensiz de olsa yumurtlama devam etmektedir bu yüzden uygun korunma yöntemi ile kadınlar tamamen menopoza girene kadar yaşamlarını devam ettirirler), sıcak basması yorgunluk gibi belirtilerle baş etme, benlik saygısının sürdürülmesi, stresle baş etme, sosyal destek şeklindedir.

Peki menopoz döneminde beslenme nasıl olmalı ve neden önemli?

Öncelikle beslenme hayatımızın her döneminde önemli ancak 40’lı yaşlardan sonra genellikle bel bölgesinde yağlanma metabolik aktivitelerin azlığı ve kemik erimesi riskinden dolayı beslenmeye son derece dikkat etmemiz gerekmektedir. Beslenmenin nasıl olması gerektiği kısmına gelecek olursak yapmamız gereken ilk iş beslenme alışkanlığının değerlendirilmesi (günlük öğün sayısı, sık tükettiği yiyecekler …). Bu dönemde uzmanlarca gözetilmek iyi olacaktır. Tuz ve şeker tüketiminde azalmaya gitmek, yağ alımında düzenlemeler yapılmalıdır. Vitamin mineral alımı desteklenmeli, özellikle de kalsiyum bakımından zengin besinler olan balık, ıspanak, susam, koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt, yoğurt, peynir alımına teşvik edilmelidir.

Tüm jinekolojik problemleriniz için bilgi almak için tıklayınız


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Histeroskopi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

GyneFix; kadınlar için hormonsuz, sağlıklı ve doğal bir yaşam

Miyom Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler: Sağlıklı İyileşme İçin İpuçları